Tips till badrumsrenoveringen / köksrenoveringen

Vem vill inte ha ett nytt och fint kök? Är du i startgroparna till att börja en köksrenovering är det viktigt att planera väl och se över både din budget och behov. Ju mer omfattande din planering är desto lättare undviker du fallgroparna och når önskat resultat.

Innan du börjar

Att inledningsvis sätta dig ner och se över hur du vill ha det nya köket samt vad budgeten tillåter är en bra början. Det är mycket att tänka på som exempelvis vilken stil du strävar efter. Modernt, lantligt eller kanske minimalistiskt? Är storleken på köket bra som det är eller finns behov av att bygga ut? Tänk då på hur rören är dragna, ventilationen och om bärande väggar kan vara ett hinder. Är ni en barnfamilj tänker du säkert till en extra gång gällande säkerhetsaspekten och du handlar enkelt både spisskydd och lås till kökslådor ute i handeln. När det gäller materialval till köksluckorna finns det en uppsjö att välja bland. De flesta material är hållbara och torkas enkelt av vid städning och vid valet väger utseende och pris ofta tyngre. Är du nöjd med belysningen idag eller behövs fler ljuskällor och därmed kanske också elkontakter? Stora ytor är uppskattat av många beroende på antalet personer hemma men inte alltid nödvändigt. Är matlagning ett stort intresse hemma hos dig? Eller riskerar det att se kalt ut?

Förvaring

Förvaring är något som de flesta önskar mer av och i husets hjärta har många behov av mer plats för både husgeråd och livsmedel. Vill du ha en synlig förvaring med öppna hyllor eller en stilren och dold? Mikrovågsugnen är ett bra exempel på något som är välanvänt men ofta inte den snyggaste detaljen. Önskar du inte ha den framme på öppen yta, se till att planera in den i renoveringen och ge den en egen smart dold plats. I tider då vi källsorterar mer är det en god idé att även ha det i åtanke och om möjligt integrera en bra förvaring i det nya köket. Det samma gäller kryddburkarna, ge dem en egen plats i en utdragbar kökslåda. I dag finns många alternativ, låt dig inspireras!

Redo att sätta igång?

När du skapat dig en bild av hur ditt nya kök ska se ut och har koll på budget, hur omfattande renoveringen ska vara och om du ska göra det själv är det dags att börja. Det är också viktigt att skissa och mäta så du får exakta mått till leverantören av köksluckorna, ofta får du hjälp med det. Detaljer som handtag, bänkskiva och knoppar ger en personlig touch till köket och finns även såklart i många stilar och material. Lycka till!