Som elektriker räknas du med bland hantverkare

Som elektriker räknas du med bland hantverkare, alltså bland människor som jobbar med händerna. Andra exempel på hantverkare är plåtslagare, murare och snickare. Men att vara elektriker betyder inte att du kommer att göra samma sak som alla andra elektriker. Det finns nämligen flera typer av elektriker. Om du vill bli elektriker kan det vara bra att veta vilken inriktning du ska specialisera dig mot, vad som krävs för att bli elektriker och även hur det verkligen är att jobba som elektriker samt hur arbetsmarknaden ser ut.

Vad gör en elektriker?

Som elektriker finns det som sagt flera olika inriktningar. Fyra vanliga typer är serviceelektriker, industrielektriker, installationselektriker och kommunikationselektriker/svagströmselektriker. Dessa har givetvis olika arbetsuppgifter.

Som serviceelektriker jobbar du med färdiga byggnader. Där är det mindre utbyggnader och service som gäller. Ett exempel kan vara om något behöver bytas ut. Om du däremot jobbar som industrielektriker så håller du till i fabriker och industrier. Installationselektrikerna sysslar egentligen med nya elinstallationer. De jobbar nämligen oftast med nybyggen. Som kommunikationselektriker/svagströmselektriker jobbar du med mindre installationer av till exempel larm, passagesystem och data. Dessa installationer är mindre och det som installeras drar även mindre ström i regel.

Vad krävs för att bli elektriker?

Vad krävs då för att bli elektriker? Jo, det krävs som i många yrken någon for av utbildning. Elektriker kan du bli genom att utbilda dig på gymnasial nivå, vilket är några års utbildning. Efter det så slängs du inte bara in och får jobba som färdig elektriker, utan du kommer att få gå som lärling tills du blir redo. För att tillägga när det gäller utbildningen får du även oftast med några längre perioder av praktik, vilket såklart är en fördel inför arbetslivet. Alla elektriker har samma grundutbildning, men kommer såklart senare få välja sin riktning och specialisering.

När det gäller egenskaper som elektriker kan det vara fördelaktigt om du har lätt för att jobba tillsammans med människor, då det ofta sker. Alltså att du har ett bra samspel och social förmåga.

Arbeta som elektriker

Som sagt ovan så finns det flera riktningar att välja när du ska jobba som elektriker Stockholm och därför även många möjligheter. Du kan jobba utomhus, inomhus, i fabrik, vid nybyggnationer, med elskåp, i olika hem och på många fler olika sätt. Det kan ju därför också vara ett väldigt varierande jobb om fler arbetsuppgifter och möjligheter finns på det företag du jobbar eller ska jobba på.

Överlag är arbetsmarknaden för elektriker bred. Behovet av elektriker är stort. Det går att jobba åt alltifrån organisationer till företag och myndigheter. Det finns ofta även väldigt goda möjligheter till utveckling och anställning.