Använd en diskdesinfektor inom sjukvården

Om du arbetar inom sjukvården behöver du och dina medarbetare ett snabbt och effektivt sätt att kunna rengöra vissa sjukvårdsprodukter. Då kan en diskdesinfektor vara precis det som behövs. Fördelarna med en sådan är att den tar lite plats och att den är ett kostnadseffektivt förslag. Du styr den enkelt via en display där du kan välja program och allt annat som behövs. Dessa köper du normalt hos en återförsäljare som också säljer annan medicinsk utrustning. Även om den primärt används i sjukvården kan den även användas av tandläkare och veterinärer. Den är med andra ord väldigt användbar i alla branscher där man behöver undvika att infektioner uppstår på grund av olika verktyg.

Hur fungerar den?

En diskdesinfektor är i princip en diskmaskin som dock är avsedd för sjukhusverktyg. Det medföljer speciella korgar där du kan placera allt som ska köras. När du får din desinfektor levererad medföljer det även instruktioner om de olika programmen och hur den ska skötas. Ni som avdelning får avgöra om endast ett par anställda ska sköta den eller om alla ska ha den kunskapen. Även om den är lätt att använda handlar det även om instrument som måste vara helt sterila när de används. Om den hanteras på fel sätt kan det leda till att patienterna får infektioner av verktygen vilket man så klart vill undvika. Du brukar även kunna köpa till både diskmedel och neutraliseringsmedel hos ad-medical.se som används för hålla den i gott skick. Detta kan även din säljare berätta mer om när du ska köpa din diskdesinfektor. Det finns som sagt ett par olika modeller och de kan hjälpa dig att välja den som passar bäst för din klinik eller mottagning.

Viktigt med rätt temperatur

Det viktigaste när man steriliserar med ånga är att den kommer upp i tillräckligt hög temperatur. Är ångan inte tillräckligt varm finns det chans att en del bakterier överlever och alltså är en fara för patienterna. Man måste även köra programmet under en viss tid för att det ska räknas. Exakt hur länge varierar mellan maskin till maskin men ska alltid framgå i manualen. Det är också viktigt att alla verktyg ligger fritt och inte på varandra. Dessutom ska själva diskarmarna kunna snurra fritt precis som på en vanlig diskmaskin.

Olika modeller

Det finns en rad olika modeller när det kommer till diskdesinfektor och allt från små som går att ställa på bordet till stora som påminner om ett kylskåp. Allt handlar förstås om hur stor del verktyg du ska kunna sterilisera på en gång.